VILLAKOIRA ON…
Luonteeltaan iloinen ja vilkas. Se nauttii keskipisteenä olemisesta. Lisäksi villakoira on miellyttämisenhaluinen ja oppimiskykyinen. Villakoira pitää toiminnasta ja se sopii monipuoliseen harrastustoimintaan.

Villakoira on yleisvaikutelmaltaan sopusuhtainen, ryhdikäs ja tyylikäs. Näyttelyissä villakoirien upea turkki ja elegantti olemus herättävät huomiota ja parhaita yksilöitä nähdään usein ryhmä- ja BIS-kehien kärkipaikoilla.

Kauniisti leikattu, itsevarma villakoira on kuin elävä taideteos mutta turkkinsa alla sillä on kuitenkin normaali peruskoiran rakenne.

 
KOOT JA VÄRIT
Villakoirarotuja on neljä: toyvillakoira, jonka säkäkorkeus on korkeintaan 28 cm, kääpiövillakoira 28-35 cm, keskikokoinen villakoira 35-45 cm sekä isovillakoira 45-60 cm (2 cm lisäys sallittu isovillakoiralle). Villakoira on yksivärinen ja värit ovat musta, valkoinen, ruskea, aprikoosi, punainen ja harmaa.

TURKINHOIDOSTA

Villakoiran karvapeitettä on aina muotoiltu ja leijonaleikkauksella on takanaan vuosisataiset perinteet. Metsästykseen käytetyt koirat leikattiin käytännön syistä, jotta ne voisivat helpommin liikkua maastossa ja vedessä noutaessaan ammuttua riistaa.
Tarpeen mukaan pestävä, suoraksi kuivattuna ilmava ja helposti muotoiltava turkki on olennainen osa nykyaikaisen villakoiran eleganssia.

Valittiinpa villakoiralle mikä leikkaus tahansa, täytyy karvapeitteen olla huolellisesti hoidettu. Turkin kunnossapitämiseksi joudutaan uhraamaan melkoisesti aikaa, vaivannäköä ja varoja koko koiran elämän ajan. Tämä olisi jokaisen villakoiran hankkimista suunnittelevan otettava huomioon. Toisaalta sillä ei ole karvanlähtöä. Koiran voi pestä aina tarvittaessa ja siististi leikattuna se on ilo silmälle.

Jokainen villakoiransa hyvinvoinnista huolehtiva oppii halutessaan pesemään sen turkin, siistimään koneella kuonon ja käpälät sekä leikkaamaan kynnet. Turkin muotoiluun tarvitaan jonkin verran harjoitusta, joten kasvattajan tai ammattitaitoisen trimmaajan apu saattaa olla aluksi tarpeen.
MONIPUOLINEN HARRASTUSKOIRA
Villakoira on tullut monelle tutuksi lähinnä näyttelykoirana, mutta näyttelyt ovat kuitenkin vain pieni osa koiran elämästä. Näyttelyiden lisäksi villakoiran kanssa voi harrastaa monipuolisesti myös muita koiraharrastuksia.

Villakoirat ovatkin menestyksekkäästi kilpailleet mm. tottelevaisuudessa (TOKO). Villakoira on tunnettu oppimiskyvystään ja myös sen muut luonteenominaisuudet tekevät sen kouluttamisen mukavaksi ja helpoksi, joten se on ihanteellinen TOKO-koira kokoon katsomatta.

Agility-koiralta vaaditaan innokkuutta, nopeutta ja ketteryyttä. Nämä ominaisuudet on villakoiralla. Villakoiran into suorittaa erilaisia tehtäviä sekä helppo koulutettavuus tekevät siitä myös ihanteellisen agility-koiran.

ROTUJÄRJESTÖ

Suomen Villakoirakerho SVK - Finska Pudelklubben FPK ry on valtakunnallisesti toimiva virallinen rotujärjestö, jonka kotipaikka on Helsinki.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten villakoirien kasvatusta ja jalostusta. Kerho julkaisee Puudeli -jäsenlehteä joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Villakoirakerho järjestää vuosittain rodun virallisen erikoisnäyttelyn sekä kerran vuodessa TOKO- ja Agilitymestaruuskilpailut joissa kisataan SVK:n mestaruudesta.

PAIKALLISOSASTOT

Suomen Villakoirakerholla on paikallisosastoja eri puolilla maata. Paikallisosastot toimivat SVK ry:n sääntöjen mukaan. Kerhon jäsenet ovat automaattisesti myös paikallisosaston jäseniä ja he voivat osallistua oman paikkakuntasa osaston tarjoamiin tapahtumiin ja toimintaan. Paikallisosastot järjestävät esimerkiksi trimmauskursseja, näyttely- ja tottelevaisuuskokoulutusta, erilaisia tapahtumia ja kerhoiltoja.

Tervetuloa mukaan!