VILLAKOIRA (CANICHE)

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat

Alaryhmä 2 villakoirat
Käyttökoetulosta ei vaadita.

Alkuperämaa: Ranska

RYHMÄ 9
FCI:n numero 172
Hyväksytty FCI 23.1.2015
Kennelliitto 17.2.2015
LYHYT HISTORIAOSUUS: Villakoiraa tarkoittava ranskankielen sana caniche tulee etymologisesti naarassorsaa tarkoittavasta ranskan sanasta cane. Myös monissa muissa kielissä rodun nimi liittyy vedessä pulikoimiseen. Alun perin näitä koiria käytettiin vesilintujen metsästykseen. Rotu polveutuu barbetista, jolta se on saanut useita ominaisuuksiaan. Vuonna 1743 rotua kutsuttiin barbet-nartun ranskankielisellä nimellä caniche. Sittemmin barbet ja villakoira eriytyivät vähitellen. Kasvattajat ponnistelivat säilyttääkseen alkuperäisen tyypin ja yksivärisyyden. Villakoirasta tuli hyvin suosittu seurakoira ystävällisen, iloisen ja uskollisen luonteensa ansiosta. Rodun neljän kokomuunnoksen ja eri värivaihtoehtojen joukosta jokainen pystyi valitsemaan mieleisensä.
YLEISVAIKUTELMA: Normaalirakenteinen koira, jolle on tyypillistä kihartuva karvapeite, joko kihara tai nyörimäinen. Villakoira on älykäs, alati valpas ja toimelias. Se on rakenteeltaan tasapainoinen ja antaa tyylikkään ja ylvään vaikutelman.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:
Kuonon pituuden suhde kallon pituuteen on suunnilleen 9/10. Rungon pituus olkanivelestä istuinluuhun on hieman suurempi kuin säkäkorkeus. Sään ja lantion korkeus maasta on suunnilleen sama. Kyynärpään korkeus maasta on 5/9 säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Villakoira tunnetaan uskollisena, oppivaisena ja helposti koulutettavana, minkä vuoksi se on erityisen miellyttävä seurakoira.

PÄÄ: Hienostunut, suoralinjainen ja runkoon nähden sopusuhtainen; silmien alta meislautunut, ei raskas eikä myöskään liian siro.

Kallo: Kallon leveys on alle puolet pään koko pituudesta. Kallo on ylhäältä katsottuna soikea ja sivulta katsottuna hieman kaareva. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat hieman eriävät. Kulmakaaret ovat hieman erottuvat ja pitkien karvojen peittämät. Otsauurre on silmien välissä leveä ja kapenee kohti hyvin korostunutta niskakyhmyä. (Kääpiö- ja toyvillakoirilla niskakyhmy voi olla hieman vähemmän korostunut).

Otsapenger: Vain hieman erottuva, mutta ei koskaan saa puuttua kokonaan.

Kirsu: Hyvin kehittynyt, sivukuvaltaan pystysuora. Sieraimet ovat avoimet. Kirsu on musta mustilla, valkoisilla ja harmailla, ruskea ruskeilla yksilöillä. Aprikooseilla ja punaisilla yksilöillä kirsu on musta tai ruskea, karvan värin voimakkuuden mukaan. Vaaleilla aprikooseilla kirsun tulee olla mahdollisimman tumma.

Kuono: Kuonon ylälinja on täysin suora, kuonon pituus on suunnilleen 9/10 kallon pituudesta. Alaleuan luut ovat keskenään lähes yhdensuuntaiset. Kuono on vahva; alalinjan muodostaa alaleuka eikä ylähuulen reuna.

Huulet: Kohtuullisesti kehittyneet, kuivahkot ja keskipaksut. Ylähuuli on tiiviisti alahuulta vasten, ei riippuva. Huulet ovat mustilla, valkoisilla ja harmailla yksilöillä mustat, ruskeilla ruskeat, aprikooseilla ja punaisilla väri on enemmän tai vähemmän tummanruskea tai musta. Suupielien tulee olla tiiviit.

Leuat / hampaat: Täydellinen leikkaava purenta ja vahvat hampaat.

Posket: Eivät ulkonevat, vaan poskiluita myötäilevät, silmien alapuolelta meislautuneet, eivät lainkaan täyteläiset. Poskikaaret ovat vain hieman erottuvat.

Silmät: Ilmeeltään temperamenttiset, otsapenkereen korkeudella sijaitsevat ja aavistuksen vinoasentoiset. Mantelinmuotoiset ja väriltään mustat tai tummanruskeat. Ruskeilla villakoirilla silmät voivat olla tumman meripihkan väriset. Silmäluomet ovat mustilla, valkoisilla ja harmailla yksilöillä mustat, ruskeilla ruskeat. Vaaleillakin aprikooseilla ja punaisilla yksilöillä silmäluomien tulee olla mahdollisimman Tummat.

Korvat: Pitkähköt, poskenmyötäisesti riippuvat ja kiinnittyneet kirsun yläreunasta silmän ulkoreunan ohi kulkevaan kuviteltuun linjaan. Ne ovat litteät, kiinnityskohdan jälkeen levenevät, kärjistään pyöristyneet sekä laineikkaan ja hyvin pitkän karvan peittämät. Korvalehden tulee ulottua suupieleen tai mieluiten sen yli.

KAULA: Vahva, niskalinja kevyesti kaartuva, keskipitkä ja sopusuhtainen. Koira pitää päänsä ylväästi pystyssä. Ei löysää kaulanahkaa. Kaula on poikkileikkaukseltaan soikea ja hieman pään pituutta lyhyempi.

RUNKO: Sopusuhtainen. Rungon pituus on hieman säkäkorkeutta suurempi.
Ylälinja: Tasapainoinen ja kiinteä.

Säkä: Kohtuullisen erottuva. Säkä on suunnilleen samalla korkeudella kuin lantio.

Selkä: Lyhyt.

Lanne: Kiinteä ja lihaksikas.

Lantio: Pyöristynyt, mutta ei luisu.

Rintakehä: Kyynärpäähän ulottuva ja leveydeltään 2/3 syvyydestä. Eturinta on hieman erottuva ja rintalastan kärki melko korkealla. Rintakehä ulottuu kyynärpäihin. Isovillakoiralla rintakehän ympärysmitta on lapojen takaa mitattuna vähintään 10 cm säkäkorkeutta suurempi. Rintakehä on soikea ja selän kohdalta leveä.

Alalinja ja vatsa: Nouseva, ei kuitenkaan liioitellusti.

HÄNTÄ: Kiinnittynyt melko korkealle, samaan linjaan lanneosan kanssa. Ihanteellinen hännän asento on ylälinjaan nähden "kymmenen yli yhdeksän".

RAAJAT

ETURAAJAT:
Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat täysin suorat ja yhdensuuntaiset, lihaksikkaat ja hyväluustoiset. Etäisyys kyynärpäästä maahan on hieman yli puolet säkäkorkeudesta.

Lavat: Viistot ja lihaksikkaat. Lapaluu muodostaa olkavarren kanssa noin 110° Kulman.

Olkavarret: Olkavarsi ja lapaluu ovat yhtä pitkät.

Ranteet: Yhdensuuntaiset kyynärvarsien etuosan kanssa.

Välikämmenet: Vahvat ja sivulta katsottuna lähes pystysuorat.

Etukäpälät: Melko pienet, tiiviit ja lyhyen soikion muotoiset. Varpaat ovat hyvin kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Päkiät ovat vahvat ja paksut. Kynnet ovat mustilla ja harmailla yksilöillä mustat, ruskeilla ruskeat, valkoisilla kynsien väri voi vaihdella sarven väristä mustaan. Aprikooseilla ja punaisilla yksilöillä kynnet ovat ruskeat tai mustat, turkin väriin sointuvat, mahdollisimman tummat.

TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat takaa katsottuna yhdensuuntaiset. Lihakset ovat hyvin kehittyneet ja selvästi erottuvat.

Reidet: Lihaksikkaat ja voimakkaat. Selvä kulma lantion ja reisiluun välillä.

Polvet: Selvä polvikulma.

Kintereet: Hyvin kulmautuneet.

Välijalat: Melko lyhyet ja pystyt. Villakoiran tulee syntyä ilman takakannuksia.

Takakäpälät: Melko pienet, tiiviit ja lyhyen soikion muotoiset. Varpaat ovat hyvin kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Päkiät ovat vahvat ja paksut. Kynnet ovat mustilla ja harmailla yksilöillä mustat, ruskeilla ruskeat, valkoisilla kynsien väri voi vaihdella sarven väristä mustaan. Aprikooseilla ja punaisilla yksilöillä kynnet ovat ruskeat tai mustat.
LIIKKEET: Joustavat ja kepeät.

NAHKA: Joustava, ei löysä; pigmentoitunut. Mustilla, ruskeilla, harmailla, aprikooseilla ja punaisilla iho on karvapeitteen värin mukaisesti pigmentoitunut. Valkoisilla hopeanvärinen iho on toivotuin.

KARVAPEITE:

Karva:
Kiharakarvaiset koirat: Karva on runsasta, hienolaatuista, villavaa ja hyvin kihartuvaa, kädellä painettaessa joustavaa ja kimmoisaa. Karvan tulee olla tiheää, tuuheaa ja tasapitkää muodostaen tasaisia kiharoita.

Nyörikarvaiset koirat: Karva on runsasta, hienolaatuista, villavaa ja tiivistä muodostaen rodulle tyypillisiä, vähintään 20 cm pitkiä nyörejä.

Väri: Yksivärinen musta, valkoinen, ruskea, harmaa, aprikoosi tai punainen. Ruskean värin tulee olla syvä, melko tumma, tasainen ja lämmin, ei beigeen tai sitä vaaleampiin sävyihin vivahtava. Harmaan tulee olla tasainen ja puhdas, ei mustaan eikä valkoiseen vivahtava. Aprikoosin ja punaisen värin tulee olla tasainen, vaaleasta aprikoosista punaiseen tai jopa oranssiin vivahtava. Silmäluomet, kirsu, huulet, ikenet, kitalaki, luonnolliset aukot, kivespussi ja päkiät ovat hyvin pigmentoituneet. Vaaleillakin aprikooseilla ja punaisilla kaiken pigmentin tulee olla mahdollisimman tummaa.

KOKO JA PAINO:
Sukupuolileiman tulee olla selvä kaikilla kokomuunnoksilla.

Isovillakoira: Yli 45 cm, yläraja 60 cm, 2 cm ylitys sallitaan. Isovillakoiran tulee olla keskikokoisen villakoiran suurempi kopio ja sillä tulee olla samat erityispiirteet.

Keskikokoinen villakoira: Yli 35 cm, yläraja 45 cm.

Kääpiövillakoira: Yli 28 cm, yläraja 35 cm. Kääpiövillakoiran tulee olla keskikokoinen villakoira pienessä koossa. Sillä tulee olla mahdollisimman samat mittasuhteet eikä siinä saa olla mitään kääpiökoiramaisia piirteitä.

Toyvillakoira: Yli 24 cm (1 cm alitus sallitaan), yläraja 28 cm; ihannekoko 25 cm. Toyvillakoiran tulee säilyttää vaikutelma kääpiövillakoirasta, ja sillä tulee olla samat mittasuhteet ja rotumääritelmän vaatimukset. Minkäänlaisia kääpiökoiramaisuuden merkkejä ei saa esiintyä, vain niskakyhmy voi olla vähemmän korostunut.
VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:

• Silmät: liian suuret ja pyöreät tai syvällä sijaitsevat silmät; silmät, jotka eivät ole riittävän tummat.
• Liian lyhyet korvat (eivät ulotu suupieleen).
• Kapea tai terävä kuono.
• Kyömy kuononselkä.
• Köyry- tai notkoselkä.
• Liian alas kiinnittynyt häntä.
• Luisu lantio.
• Liian suorat takakulmaukset; ylikulmautunut takaosa.
• Sulavat tai pitkäaskeliset liikkeet.
• Niukka, pehmeä tai karkea karvapeite.
• Epämääräinen tai epätasainen väri.
• Osittainen pigmentin puutos kirsussa.
• Kahden P2-hampaan puuttuminen.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

• Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.
• Rotutyypin puuttuminen, erityisesti päässä, mikä viittaisi selvästi sekarotuisuuteen.
• Isovillakoiralla yli 62 cm koko, toyvillakoiralla alle 23 cm koko.
• Puuttuva tai synnynnäinen töpöhäntä.
• Kannukset tai merkit kannuksista takaraajoissa.
• Kaikki kääpiömäisyyteen viittaavat piirteet: pyöreä kallo, niskakyhmyn puuttuminen, erittäin voimakas otsapenger, ulkonevat silmät, liian lyhyt ja pysty kuono.
• Jokseenkin olematon otsauurre.
• Toyvillakoirilla erittäin kevyt luusto.
• Täysin kiertynyt häntä.
• Muu kuin yksivärinen karvapeite.
• Kaikki valkoiset läikät rungossa ja/tai käpälissä.
• Täysin pigmentitön kirsu.
• Ylä- tai alapurenta.
• Kaikki hampaiden asentovirheet, jotka voivat haitata koiraa; esimerkiksi virheasentoinen kulmahammas, joka koskettaa kitalakeen.
• Yhden etuhampaan, kulmahampaan tai raateluhampaan puuttuminen.
• Yhden P3- tai P4-hampaan puuttuminen.
• Kolmen tai useamman välihampaan puuttuminen (lukuun ottamatta P1- hampaita).
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina Kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

Lisäys rotumääritelmään

Villakoiran arvostelu näyttelykehässä ei ole trimmauskilpailu; liioiteltua trimmausta ei tule suosia.

NÄYTTELYISSÄ SALLITUT KARVAPEITTEEN LEIKKAUKSET

Leijonaleikkaus: Kihara- tai nyörikarvaisen villakoiran karvapeite leikataan takaosasta kylkiluihin asti. Myös seuraavat osat leikataan lyhyiksi: kuonon ylä- ja alapuoli alaluomista lähtien; posket; etu- ja takaraajat, lukuunottamatta mansetteja tai rannekkeita tai takaosan valinnaisia osia; häntä, lukuun ottamatta pyöreää tai soikeaa palloa (pompon) hännän päässä. Kaikilla yksilöillä tulee olla viikset. Karvapeitteen jättäminen eturaajoihin nk. housut on sallittu.

Moderni leikkaus: Karvapeitteen jättäminen kaikkiin raajoihin on sallittu, mikäli seuraavia sääntöjä noudatetaan:
1. Lyhyeksi leikattu:
a) Eturaajojen alaosa kynsistä kannuksen kärkeen, takaraajojen alaosa samalle korkeudelle. Pelkästään varpaiden keritseminen on sallittu.
b) Pää ja häntä edellä mainittujen säännösten mukaisesti. Tässä leikkauksessa on poikkeuksellisesti sallittu
- alaleuassa lyhyt, korkeintaan 1 cm pituinen karvapeite, jonka tulee noudattaa alaleuan muotoa. "Pukinparta" ei ole sallittu.
- häntätupsun saa jättää pois.

2. Lyhennetty karva: Karva lyhennetään rungosta vähintään 1 cm:n pituiseksi, siten että selkä antaa lainehtivan (moareemaisen) vaikutelman. Karva pitenee vähitellen kylkiä ja raajojen yläosaa kohti.

3. Tasoitettu karva:
a) Pään päälle jätetään kohtuullisen korkea kalotti. Karvaa jätetään myös niskasta säkään asti ulottuvalle alueelle ja edestä yhtämittaiseksi raajojen ajeltuun osaan asti, ääriviiva seuraa eturinnan yläosasta lähtevää loivasti kaltevaa linjaa. Karvaa voidaan korvien yläosasta lyhentää saksilla tai ajella myötäkarvaan korkeintaan 1/3 verran korvan pituudesta. Korvien alaosaan jätetään vähitellen pitenevät ja hapsuihin päättyvät karvat, jotka voidaan tasoittaa.
b) Raajoissa tasoitetaan housut, jotka erottuvat selvästi lyhyiksi leikatuista käpälistä. Karva pitenee vähitellen kohti lapoja ja reisiä, ollen näissä osissa 4–7 cm pitkää suorista karvoista mitattuna. Karvan pituuden tulee olla suhteessa koiran kokoon välttäen kuitenkin kaikkea liioittelua. Takaraajojen housujen tulee tuoda esiin villakoiralle tyypilliset kulmaukset.
Kaikki poikkeamat näistä normeista ovat hylättäviä. Olkoon leikkaus mikä tahansa hyväksytyistä, se ei saa vaikuttaa sijoittumiseen näyttelyssä. Kaikki saman luokan koirat tulee arvostella yhdessä.

Englantilainen leikkaus
Lisätään leijonaleikkaukseen takaraajoihin rannekkeet ja mansetit sekä päähän "topknot". Tässä leikkauksessa viikset ovat vapaavalinnaiset. Takaraajoihin määrätyn muotoilun poisjättäminen on sallittua. "Topknot" on vapaavalintainen; lakan tai muun sidonta-aineen käyttäminen "topknotin" paikalla pysymiseen on kielletty.

Pentuleikkaus
Karvaa jätetään myös niihin osiin, jotka modernissa leikkauksessa ajellaan lyhyeksi. Päähän jätetään kohtuullinen "topknot". Etuosan turkin tulee muodostaa munanmuotoinen pallo eturinnasta topknotiin. Eturaajoihin jätetään "housut" joiden tulee tuoda esiin villakoiralle tyypilliset kulmaukset. Hännän tulee olla muodoltaan soikea tai pitkulainen; se tulee leikata leveyttään pitemmäksi ja kulmat pyöristetään.

Skandinaavinen- tai terrierileikkaus
Kuten moderni leikkaus, mutta korvat ja häntä voidaan ajella.