Konetöitä tehdessäsi muista, että et koskaan ajele kuraista tai hiekkaista koiraa, muuten koneen terä tylsyy nopeasti. Jotta konetöiden tekeminen sujuisi kitkattomasti käsittele koiraa rauhallisesti, napakasti ja varmasti. Koneeseen tottumattomat koirat temppuilevat helposti, varsinkin omistajalleen. Tällöin on tärkeää, että koira ei saa tahtoaan läpi. Konetyöt voi tehdä koiralle parin viikon välein, jolloin yleisilme pysyy siistinä.
Myös konetyöt kannattaa tehdä järjestelmällisesti. Aloita hännästä, jotta koira ehtii vähän tottua koneeseen ennen kuin pääset kuonoon. Käsittelyyn tottuneelle koiralle on sinänsä sama missä järjestyksessä konetyöt tehdään. Hännänjuuresta ajeltava väli riippuu koiran koosta ja siitä miten se kantaa häntäänsä. Ajele vastakarvaan. Erityisesti pennuilla ja ajeluun tottumattomilla koirilla saattaa hännäntyven (joillakin myös kaulan ja poskien) ajelu ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa voimakasta kutinaa paljaassa kohdassa.
Tätä voi lievittää sivelemällä esim. Hydrocotison-voidetta ajellulle alueelle.
Suoraan häntään voi ajella pidemmän välin. Huomaa tarpeeksi alas ajeltu raja.
Mitä kippurampi häntä on, sitä lyhyempi väli.
Seuraavaksi ovat vuorossa takatassut ja sitten etutassut, taas vastakarvaan. Koirat kutiavat herkästi tassuistaan, varsinkin edestä, joten nykimisen estämiseksi voi avustaja pitää napakasti kiinni koiran kyynärpäästä. Vaikka koirat eivät yleensä pidäkään tassuihin koskemisesta, niin ne kyllä oppivat sietämään sitä. Aivan kynsien vierestä on usein vaikea saada ajeltua kaikkia karvoja pois, joten ne voi aivan hyvin siistiä jälkikäteen saksilla. Ajele myös karvat tassun pohjasta polkuanturoiden välistä.

Näin levität varpaita tehdessäsi konetöitä tassuihin.
Voit siistiä tassut näkyviin kampaamalla jalkakarvat alaspäin ja leikkaamalla saksilla katkoviivan osoittamasta kohdasta.
Siistitty tassu näyttää lopuksi tältä.
Muista ajella myös mahanalus. Varsinkin uroksilla se edesauttaa siisteyttä. Nosta koiraa etujaloista ja pidä niin, että se seisoo takajaloillaan. Ajele noin napaan asti, uroksilla voi ajaa ylemmäksikin. Ajele myös hieman reisien sisäpintaa.
Viimeisenä on vuorossa kuono. Aloita kaulasta, ajele alhaalta ylöspäin vastakarvaan. Voit joutua välillä muuttamaan ajosuuntaa, sillä karva voi olla pyörteistä. Alaleuan, kuten etutassujenkin kanssa saattaa olla vaikeuksia, joten luja ote. <=ajosuunta
Raja kaulassa alkaa noin 4 cm rintalastanluusta ylöspäin, riippuen koiran koosta.
Kaulasta raja jatkuu korvaan ja sieltä suorana silmän ulkonurkkaan. Yläluomessa olevia karvoja ei ajella, vain alaluomesta. Kuononselkä ajellaan silmien sisäkulmien väliin kuvitellun suoran viivan ja kirsun väliltä.
Venytä suupieliä taaksepäin kun ajelet karvoja ylä- ja alahuulista. Kuonon ympäriltä ajaessasi varo lipsuvaa kieltä. Vaikka koneen terä aiheuttaisikin jonkun pienen haavan, ei siitä kannata välittää, sillä koira ei sitä usein itse edes huomaa.

Jos koirallasi on ”myssy” päässä, voit siistiä otsakarvat kampaamalla ensin tukan silmille ja leikkaamalla saksilla katkoviivan yli menevät karvat. Huom! Jo vähälläkin karvojen lyhentämisellä saat silmät näkyviin.

Jos taas koirallasi on pitkät pääkarvat, voit käyttää niiden kiinnipitämisessä pieniä kumilenksuja tai froteelenksuja. Ota karvaa kiinni sen mukaan miten pitkää se on. Tee kamman avulla ihoa pitkin suorat jakaukset, sillä epämääräiset jakaukset takkuuntuvat helposti. Varsinkin talvisin turkki voi olla sähköinen, jolloin voit helpottaa jakausten tekoa suihkuttamalla turkkiin harjausnestettä, tai vaikka ihan vain vettä. Huolehdi, ettei karvat kiinni ollessaan kiristä ihoa. Froteelenksut eivät katko karvaa niin herkästi kuin kumilenksut.