© Suomen Villakoirakerho r.y.  Finska Pudelklubben

Suomen Villakoirakerho SVK - Finska Pudelklubben FPK r.y. Virallinen rotujärjestö

ENGLISH

Harjaus

 Harjaa turkki karstalla mieluiten vastakarvaan. Jos koirallasi on leijonaleikkaus kannattaa sinun harjata pää- ja niskaturkki hellävaraisemmalla piikkiharjalla. Lopuksi kokeilet kammalla ettei turkkiin jäänyt takkuja. Jos kampa jää johonkin kohtaan kiinni, on siinä vielä harjaamista. Kammalla ei revitä takkuja auki, vaan ne selvitellään aina karstalla tai piikkiharjalla!


Harjatessasi turkkia on karstan/piikkiharjan mentävä aivan koiran ihoon asti, muuten harjaamisesta ei ole mitään hyötyä; turkki jää pohjasta takkuun. Siellä missä karva on pitkää (leijonassa isoturkki) kannattaa turkki harjata jakauksittain. Parhaimman tuloksen saat harjaamalla turkin järjestelmällisesti, esimerkiksi näin:


Laita koira makaamaan kyljelleen ja harjaa takajalka, mahanalus, kainalo, etujalka ja kylki. Käännä koira toiselle kyljelle ja harjaa se samoin. Nosta koira seisomaan ja harjaa häntä, hännänalus ja selkä. Sitten eturinta, lavat, niska ja pää. Lopuksi korvat ja korvantaustat.


Kun harjaat koirasi turkin tarpeeksi usein ja kunnolla, ja huolehdit, ettei se pääse kasvamaan liian pitkäksi, ei pahoja takkuja pääse syntymään. Jos käy niin, että löydät koirastasi pahan takun, niin älä kuitenkaan leikkaa sitä pois. Ensinnäkin, kohtaan jää ruma lovi ja toisekseen on aika vaarallista leikata läheltä ihoa. Sen sijaan voit ennen harjausta yrittää aukoa takkua sormin pienempiin osiin ja jos se ei auta, niin voit turvautua saksiin. Mutta, niillä ei leikata takkua kokonaan pois, vaan tehdään siihen ”viiltoja” niin, että saksen kärki kulkee koiran ihoa pitkin. Saksien tulee olla hyvin terävät, mieluiten oikeat trimmaussakset. Takkuun siis tehdään viiltoja vierekkäin, noin sentin välein, riippuen takun koosta. Oikein pahaan takkuun voi tehdä vielä viillot ristikkäiseen suuntaan, niin että takussa näyttää olevan ruutuja. Sitten harjaat takun pois. Näin turkkiin ei jää lovea. On olemassa myös takunselvittelyaineita, mutta nekään eivät selvitä takkuja pelkästään ainetta suihkuttelemalla, vaan silloinkin tarvitaan harjausta.


Ei ole olemassa villakoiraa, jonka turkki ei vaatisi työtä. Jokaisen turkin saa pidettyä takuttomana, mikäli vain viitsii yrittää kunnolla.