© Suomen Villakoirakerho r.y.  Finska Pudelklubben

Suomen Villakoirakerho SVK - Finska Pudelklubben FPK r.y. Virallinen rotujärjestö

ENGLISH

Pesu, kuivaus ja kynnet

KASTELU

Ennen villakoiran pesuun ryhtymistä sinun täytyy olla varma, ettei koirassa ole yhtään takkua. Kun koira kastellaan, eivät takut kastu kunnolla ja niihin jää huuhdeltaessa shampoota. Myös turkin föönääminen kuivaksi on työlästä jos siinä on takkuja. Kun tällainen takkuineen päivineen pesty koira sitten trimmataan, nousee takkuihin jäänyt shampoo pölynä turkin pinnalle (näyttää hilseeltä tummassa koirassa) ja turkki voi olla juuresta vielä likainen (rasvainen). Turkkiin jäänyt shampoopöly voi ärsyttää ihoa. Jos näin pääsee käymään, koira on pestävä muutaman päivän sisällä uudestaan ja tällä kertaa huolehdittava siitä, ettei takkuja ole.


Aloita kastelu alhaalta takajaloista. Veden täytyy mennä aivan ihoon asti. Nouse jaloista ristiselän päälle ja kastele häntä. Kastele seuraavaksi etujalat, alhaalta ylöspäin. Sitten mahanalus ja sieltä alhaaltapäin alkaen kyljet ja selkä. Viimeksi niska, korvat ja pää. Korvia ja päätä kastellessa varo veden menemistä korvakäytäviin. Jos koirasi on herkkä saamaan korvatulehduksia, voit laittaa korviin ennen pesun aloittamista pumpulitupot ja näin ehkäistä mahdollista tulehdusta. Puristele enin vesi pois ennen shampoovaahdotusta. Päätä kastellessasi vedä korvalehdet tiukasti leuan alle ja pidä toisen käden etusormella ja peukalolla korvakäytäviä tukossa. Näin koira ei myöskään saa vettä henkeensä.


TURKIN VAAHDOTUS


Käytä mieluiten villakoiralle tarkoitettua shampoota ja valitse se koiran värin mukaan. Hyviä shampoomerkkejä ovat esim. Ring 5 ja Bio-Groom. Hoitoainetta on hyvä käyttää nuorilla, takkuuntuvilla koirilla, leijonaleikkauksen pää- ja niskakarvoissa ja hyvin karkea- tai kuivaturkkisilla koirilla. Hoitoaineeksi käy hyvin kampaamoista saatavat ihmisille tarkoitetut hoitoaineet, esim. Goldwellin KeraSilk. Takkuvaiheessa olevalle on hyvä Sunsilk (ent. Organics) hoitoaine, jota saa marketeista. Kuivaihoisille koirille käy apteekeista saatava ihmisille tarkoitettu Vita Plus – vesiliukoinen öljyhoito.


Jos koira on oikein likainen tai jos edellisestä pesusta on aikaa enemmän kuin kaksi kuukautta, tarvitaan kaksi vaahdotuskertaa. Käytä ohjeen mukaan laimennettua shampoota reilusti ja vaahdota turkki kunnolla ihoa myöten puhtaaksi. Muista pestä myös kuono, varsinkin jos se on karvainen. Useat nykyiset koirille tarkoitetut shampoot ovat ns. kyyneleettömiä, joten ei ole suurtakaan vaaraa jos shampoota joutuu silmään. Ensimmäisessä vaahdotuksessa voi todella likaisilla ja rasvaisilla koirilla käyttää Fairya reilusti laimennettuna, mutta pelkän Fairy -pesun varaan ei kannata jättää. Turkki täytyy vaahdottaa toisen kerran jollain koiran shampoolla, ettei se kuivuisi liikaa.


Huuhtele turkki vastaavasti ylhäältä alaspäin. Jos tarve vaatii, vaahdota turkki uudestaan. Viimeisessä huuhtelussa huuhtele riittävän kauan, ettei shampoota jää turkkiin. Puhdas turkki ”narisee” sitä puristettaessa. Tämän jälkeen, jos koirasi karvanlaatu niin vaatii, levitä hoitoaine. Sitä ei tarvitse huuhdella ihan niin tarkasti pois. Puristele taas enimmät vedet ja anna koiran ravistella itsensä. Kiedo se pyyhkeeseen, poista pumpulitupot korvista ja kuivaa korvakäytävät. Herkästi korvatulehduksia saavan koiran korviin on hyvä laittaa eläintarvikeliikkeistä ja apteekeista saatavaa Epi-Otic liuosta, joka kuivattaa korvakäytävään mahdollisesti jääneen kosteuden.


KYNSIEN LEIKKAUS


Kynnet pehmenevät pesussa, joten ne on hyvä leikata tässä vaiheessa. Jos leikkaat vahingossa liikaa, voit tyrehdyttää verenvuodon perunajauholla, kaliumpermagnaattijauheella tai apteekeista saatavalla Aluna-kynällä (syylien hoitoon tarkoitettu).


KUIVAUS


Föönäämisen tarkoituksena on saada turkki kuivaksi sekä mahdollisimman suoraksi. Käytä tämän vuoksi kuivaamiseen tehokasta, mieluiten kampaajien käyttämää fööniä. Kannattaa kysyä kampaamoista käytettyjä föönejä, sillä uutena ne ovat melko arvokkaita.


Pentua kuivatessasi on hyvä olla joku toinen henkilö kaverina pitelemässä fööniä, niin että saat molemmat kädet käyttöösi. Jos kuivaat koiran yksin ja sinulla on kampaajan fööni, on kätevää laittaa se roikkumaan paitasi kaula-aukosta. Näin jää molemmat kädet vapaiksi.


Kokeile, että föönin puhaltama ilma ei polta omaa ihoasi, koirasi kestää saman kuin sinä. Katso myös, että puhallusilma tulee kohtisuoraan aina siihen kohtaan jota harjaat. Karstalla saa parhaimman tuloksen, mutta pidemmässä niska- ja päätukassa voi piikkiharja olla paikallaan hellävaraisuutensa vuoksi.


Älä vaihda märkää pyyhettä kuivaan, sillä märästä on enemmän apua föönäyksessä – se pitää kuivaamattoman turkin paremmin kosteana. Siirrä pyyhettä kuivauksen edetessä. Kampaajan föönin saat kätevästi roikkumaan kaula-aukostasi.


Aloita föönäys ristiselän päältä, koska karva on siellä lyhyintä ja siksi se helposti kuivuu kiharaan. Harjaa aina vastakarvaan! Föönää seuraavaksi hännänalus ja häntä. Laita koira kyljelleen ja kuivaa takajalka, mahanalus, kylki ja etujalka. Käännä koira toiselle kyljelle kuivalle alustalle ja föönää samoin. Nosta koira istumaan ja kuivaa eturinta ja korvanaluset. Laita koira jälleen makaamaan ja föönää selkää pitkin kohti niskaa ja päätä. Kuivaa viimeiseksi korvat. Lopuksi tarkista, että turkki on joka paikasta täysin kuiva, sillä jos turkki jää vähääkään kosteaksi, se kihartuu ja voi vetäytyä takkuun.


KUIVAAMINEN EI OLE MIKÄÄN KYMMENEN MINUUTIN HOMMA, JOTEN VARAA AIKAA REILUSTI!